Proiect 100% românesc alocă spaţiu pentru ECOUL tău

  De obicei, nu asist la orice eveniment de lansare a vreo unui proiect    chiar de anvergură majoră şi asta din cauza timpului limitat de care dispun în ultima perioadă. Însă, proiectul Ecou Românesc mi-a captat atenţia cu mult înainte de a fi afla data lansării. Mi-a captat atenţia prin zvonurile circulate prin cercurile restrânse ale organizaţiilor de basarabeni, prin mesajele „codate” care circulau prin mediile de socializare (în special, blogosfera şi Facebook).

Trebuie să recunosc că deşi ştiam ce urmează să se lanseze pe 6 martie 2012 la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Iorga – un „început” renumit deja www.ecouromanesc.info cu slogan puternic „AICI RĂSUNĂ ROMÂNIMEA” reprezintă o agenţie media ce cuprinde un portal web de informare şi un radio online adresat în speţă românilor de pretutindeni – nu înţelesesem până la capăt care e scopul acestui proiect de anvergură.

Articolul editat de Sanda Cojocaru – fondatorul şi managerul de Comunicare a proiectului în care spune că „Ştiu că abia aşteptaţi să ajungeţi la sfârşitul acestui editorial ca să aflaţi adevărul despre Ecou Românesc: Cine sunt ăştia? Ce culoare politică au? Cine îi finanţează? De partea cui sunt? Ce vând? Ce ascund? Vor avea poze cu femei goale?” m-a dus în ceaţă şi mai mult. Am decis să merg şi să îmi potolesc din avalanşa de curiozitate care mă bântuia.

Lansarea a început cu tradiţionalele mulţumiri adresate de către organizatori către masele de musafiri şi invitaţi veniţi, printre care aş remarca pe Secretarul de Stat pentru românii de pretutindeni D-l Eugen Tomac, Preşedintele Fundaţiei Culturale Delta D-l Cornel Vişoianu, Deputatul pentru românii din afara graniţelor D-l Tudor Panţîru, Alpinista româncă D-ra Crina Coco Popescu – ni-a invitat la o excursie 100% românească pe crestele Carpaţilor (cred că au fost vreo 150 de persoane la număr), care erau la fel de curioşi ca mine. A urmat prezentarea proiectului în detaliu, scopul căruia este de a crea legături omniprezente cu românii din toată lumea cât şi cu mass-media din cadrul comunităţilor româneşti pentru a păstra identitatea culturală, lingvistică şi religioasă. Altminteri, un scop bine definit şi având un mesaj puternic.

Întrebarea este dacă România are nevoie de un asemenea proiect? În contextul actual al globalizării şi a trecutului istoric, prin care o semnificativă parte a românilor au rămas înafara graniţelor statului românesc actual cât şi a procesului de migrare masivă a românilor către statele din occident odată cu căderea blocului sovietic, consider că Guvernul de la Bucureşti trebuie să definească politici clare pentru semenii lor. Şi aici mă refer la politici coordonate de către Ministerul de Externe şi Departamentul Românilor de Pretutindeni. Pe de altă parte, prioritatea statului trebuie să fie stimularea societăţii pentru crearea şi dezvoltarea proiectelor gen Ecoul Românesc prin alocare de fonduri substanţiale. E timpul ca politica statului românesc să treacă la următorul nivel în apărarea naţiunii româneşti din afara graniţelor. Nu mai e suficient să aloci burse etnicilor români pentru a-şi cunoaşte cultura şi naţiunea. Generaţiile care studiază aici au nevoie de un imbold. Pe arena geopolitică se întâmplă o serie de schimbări majore – minoritatea etnicilor români ce locuiesc pe Valea Timocului, în urma negocierilor şi concesiilor obţinute a Bucureştiului prin care aceştia obţin privilegii şi drepturi semnificative, Serbia obţine statutul de candidat la aderarea Uniunii Europene; În urma alegerilor prezidenţiale din Rusia câştigător a ieşit V. Putin care nu odată a reiterat importanţa politicii externe prioritară pentru statele din fosta URSS în speţă pentru crearea Uniunii Euroasiatice, deci şi a Republicii Moldova (în care locuiesc aproximativ 3,4 lmn. etnici români) şi a Ucrainei (în jur de 400 mii). Va reuşi România să realizeze o politică corectă pentru etnicii români de pe malul stâng al Prutului şi din Bucovina de Nord? Va reuşi „Ursul românesc” de Tudor Gheorghe care răsuna la Radio online Ecoul Românesc să îl învingă pe cel „rusesc”? Rămâne de văzut.

Până atunci, am aflat că proiectul prin ambiţie vrea să aducă mai aproape de „românii” din statul românesc pe „românii” din jurul graniţelor şi din diasporă, să-i asculte şi să-i facă să se simtă din nou parte din acest neam. Îşi doresc să-i ajute să simtă cum e să vorbească şi să gândească româneşte, limba în care curge sângele strămoşilor lor. Aşa că „Deschide uşa să intre ROMÂNIMEA!” pe portalul de ştiri şi radioul online Ecoul Românesc.

Mai multe detalii pe: www.ecouromanesc.info

TAG-uri: Harta, Romania

 

 

Reclame
2 comentarii
    • Alex Ciobanu a spus:

      Sanda pentru ca consider ca ce e bun trebuie promovat, raul se propaga singur! si eu sunt sigur ca proiectul vostru este unul bun si necesar, nu am putut sa nu imi exprim si eu opinia public;) Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: